Laipni aicināti jaunajā blogā! (makroekonomiskā analīze)

Oļegs Krasnopjorovs,

Latvijas Univesrsitātes Ekonomikas un vadības fakultātes doktorants

 

Bloga pamattēma – makroekonomikas analīze.
Kā blogs atšķirsies no pārējiem medijos apskatāmiem rakstiem par ekonomiku?

Pirmkārt, blogs savienos ekonomikas teoriju ar praksi. Piemēram, nav lielas jēgas diskutēt par AD-AS modeli, un arī nav jēgas pārrakstīt statistikas ciparus par rekordstrauju apstrādes rūpniecības produkcijas izlaides sarūkumu janvārī (-27%). Bet ir jēga izmantot statistiskus datus lai noteikt kurā punktā AD-AS modelī mēs patlaban esam. Mēs nevaram izteikt makroekonomiskās politikas priekšlikumus ja izmantojam vai nu tikai teoriju, vai nu tikai skaitļus. Izmantojot teoriju, mūsu blogs pārsvērsies par sholastiku, bet izmantojot tikai skaitļus – par statistisku biroju preses relīzu pārrakstīšanu. Tikai savienojot teoriju ar skaitļiem mēs varam virzīties uz priekšu.

Otrkārt, blogā nebūs vienpusīgo viedokļu un dažādu populisma klišeju. Piemēram, ka eksports ir labi, imports – slikti; pārpalikums – labi, deficīts – slikti… Pēc iespējas mēs apskatīsim jautājumus no visām pusēm.

Treškārt, bloga mērķis nav nevienu pārliecināt vai likt kaut ko darīt. Bloga mērķis ir sekmēt profesionālu dialogu par makroekonomiskajām lietām. Lasītāji laipni aicināti rakstīt komentārus, jo bez komentāriem tās nebūs dialogs, bet gan monologs. Komentāri veidos pamatu jauniem rakstiem utt.

Cik man ir zināms, šī niša Latvijas mediju telpā patlaban nav aizpildīta.

Bloga darba valodas ir trīs – latviešu, krievu un angļu; un tiks izmantotas secīgi.

Leave a Reply