Jaunumi

Izcila zinātnieka piemiņai iedēsta ozolu pie LU Dabaszinātņu akadēmiskā centra

Šodien, 27. maijā, topošās Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmiskā centra būvlaukumā Jelgavas ielā 1 tika iestādīts ozols par godu vienam no Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes dibinātajiem 1964. gadā, ievērojamajam Latvijas zinātniekam un izgudrotājam Gunāram Slaidiņam.

Gunārs SlaidiņšG. Slaidiņa piemiņai arī Valdemāra ielas 48 pagalmā aug ozols no viņa dzimtajām mājām Drustos. Godinot izcilo zinātnieku, viņa vārdā nosaukta arī auditorija esošās Ķīmijas fakultātēs telpās.
Šogad Ķīmijas fakultātes studenti uzdāvināja vēl vienu ozolkoku savai fakultātei, lai „varētu aiznest līdzi gudrību, lai koks augtu liels un stiprs jaunās mācību ēkas pagalmā”, saka Ķīmijas fakultātes Studentu pašpārvaldes priekšsēdētājs Oskars Valtenbergs.

Docents G. Slaidiņš ir jauna virziena izveidotājs Latvijas elektroķīmijā nemetālisko elektrodu pētījumu jomā, vairāk nekā 80 zinātnisko darbu un divu izgudrojumu līdzautors, elektroķīmiķis, kurš bija ieguvis atzinību visā bijušajā Padomju Savienībā. Viņš spēja radīt un saliedēt radošu un sabiedriski aktīvu kolektīvu, varētu pat teikt – bija izveidojusies Slaidiņa skola – cilvēki, kuri ilgstoši strādājuši viņa vadībā, izauguši par ķīmiķiem viņa vadībā, cilvēki, kurus viņš ievadījis ķīmiķa darbā. Viņa vadībā tika izstrādātas vai par viņa ierosinātām tēmām iesāktas astoņas disertācijas.

Ķīmijas fakultātē viņš vienmēr paliks atmiņā kā liels elektroķīmijas entuziasts, kvēls fakultātes patriots, enerģisks ķīmijas popularizētājs. Tāpat viņu atcerēsies kā sirsnīgu un saprotošu audzinātāju, kas vienmēr bija kopā ar studentiem visos viņu priekos un bēdās, lielisks organizators, atsaucīgs un iejūtīgs kolektīva vadītājs un neaizmirstams kolēģis.

Gunāra Slaidiņa dzīves devīze bija Sent-Ekziperī teiciens: „Ir tikai viena patiesa greznība: cilvēciskas attiecības starp cilvēkiem”.

Pēc ozola iestādīšanas Ķīmijas fakultātes pārstāvji apciemoja arī topošu ēku, apskatot ēku kopumā, tās labiekārtojumu un sev paredzētās telpas – jaunus birojus, plašas auditorijas, moderni aprīkotas laboratorijas.

Skatiet visas bildes galerijā “Ozolkoka iestādīšana”.