Vērtējumu vienību automātiska kartēšana moodle importā

Moodle vērtējumu grāmatā ir iespējams samērā ērti importēt vērtējumus no CSV faila. Savukārt CSV failu importam derīgā formātā var ērti iegūt no OpenOffice.org, ja tabulas saglabāšanas brīdī par kolonnu atdalītāju izvēlas tabulatoru vai komatu un noņem teksta iekļaušanu pēdiņās. No šāda faila ir ērti importēt atsevišķas vērtējumu kolonnas. Tomēr gadījumos, kad vērtējumu vienību (kolonnu) ir daudz (vairāki desmiti) un ir jāimportē visas vērtējumu vienības, importēšana kļūst apgrūtinoša. Tas tādēļ, ka katrai kolonnai failā ir jānorāda atbilstošā vērtējumu vienība no vērtējumu grāmatas.

Lai šo problēmu atvieglotu, es izveidoju skriptu, kas Moodle vērtējumu importā (CSV) pievieno pogu “Automātiski kartēt vērtējumu vienības”. Lai šo skriptu varētu izmantot, ir jāizmanto Mozilla Firefox pārlūkprogramma ar spraudni Greasemonkey vai Google Chrome.

Instalācija (instalācija ir jāveic vienu reizi). Google Chrome pārlūkprogrammas gadījumā jāveic tikai 2. darbība.

  1. Mozilla Firefox jāuzstāda Greasemonkey spraudnis (tas ir ļoti populārs spraudnis, kas lietotājam ļauj izmainīt daudzu tīmekļa vietņu funkcionalitāti, izmantojot nelielas JavaScript programmas). Jāatver šī spraudņa instalācijas lapa un jānospiež zaļā poga “Add to Firefox”;
  2. Mozilla Firefox vai Google Chrome pārlūkprogrammā jāatver automātiskās moodle vērtējumu vienību kartēšanas skripts (vienkārši jāuzklikšķina uz šīs saites). Ja ir veiksmīgi izpildīta 1. darbība, parādīsies skripta instalēšanas ekrāns, kurā jānospiež “Install”;
  3. Tagad var atvērt moodle vērtējumu grāmatu un mēģināt veikt vērtējumu importu. Pie vērtējumu importa (CSV) brīdī, kad tiek piedāvāts kartēt vērtējumu vienības, ir jāparādās papildus pogām “Automātiski kartēt vērtējumu vienības”.

Nospiežot “Automātiski kartēt vērtējumu vienības”, tiek meklētas importējamās vērtējumu kolonnas un vērtējumu grāmatas vērtējumu vienības, kuru nosaukumi sakrīt. Ja sakritība ir unikāla, šīs vērtējumu vienības tiek automātiski kartētas. Ja vērtējumu grāmatā ir vairākas vērtējumu vienības ar vienādiem nosaukumiem, tās netiek kartētas.

  1. Maksims Kravcevs

    Liels Paldies!

    Vismaz tiem, kas jau izmanto OpenOffice un FireFox tas ļauj
    vienreiz uztaisīt savu miļāko tabulu un atbilstošus vertējuma vienības Moodle

    Un tad turēt atzīmes lokāli savā miļākā tabulā, un atri “sinhronizēt” vērtējumus Moodle ar šo lokālu kopiju, ne par ko papildus nedomājot un nebaidoties kļūdīties pie importa!

    Man tas būs iemesls uzlikt OpenOffice un Firefox 🙂

    Piezīme: Es jau pats gribēju līdzīgu “workaround” uztaisīt. Cik noprotu no Excel nevar uztaisīt tādu CSV failu bez papildus iejaukšanas (jo excel piedāvā citu atdalītāju).
    Tad es plānoju uztaisīt Excel Macro, kas veidotu XML failu atbilstoši Moodle standartam – jo cik
    sapratu, tad XML var iekļaut “Vērtējuma ID” un tad neprasa “kārtošanu” kā CSV, bet ar šiem
    Vertējuma ID līdz galam netiku un atstāju to uz nākotni 🙂

  2. Arnis Voitkāns

    OpenOffice nav obligāts nosacījums, lai dabūtu CSV failu, kuru var importēt Moodle. Mēs esam mēģinājuši to darīt arī no Excel, un tas ir izdarāms. Bet ir jāpanāk, lai Excel glabātu skaitļus ar decimālo atdalītāju punktu un nevis komatu.

    Vēl viena problēma, kuru ievēroju, bija tāda, ka no Excel eksportētajā teksta failā tika nobojātas latviešu valodas zīmes. Tas rada problēmas gadījumos, kad vērtējumu kolonnu nosaukumos ir latviešu valodas zīmes. Tādas kolonnas automātiski nekartējas. OpenOffice savukārt spēj saglabāt CSV failu UTF-8 kodējumā, līdz ar to kolonnas ar latviešu valodas zīmēm nosaukumos problēmas neradīja.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>